Kun kuusikkoa kaatuu kustannustehokkaasti

Metsänomistaja

Juhani Ylä-Tulijoki, Virrat

Tärkeintä omistajuudessa

Helppo ja tuottava tapa pitää metsä metsänä

Arvometsältä tilatut palvelut

Metsänhoitosuunnitelma ja jatkuvapeitteisen hakkuun suunnittelu sekä toteutus.

Metsänomistaja Juhani Ylä-Tulijoen valtakuntaan kuuluu noin 70 hehtaaria metsää Virroilla. Hän on hallinnut sukutilaansa isältä perityin opein jo 12 vuotta. Ylä-Tulijoki valitsee tänä päivänä mieluiten jatkuvapeitteisen kasvatuksen hakkuun, sillä kustannustehokkuuden lisäksi metsäinen maisema säilyy. Hakkuissa hänelle tärkeää on myös luottamus tekemisen laatuun.

“Kuka hullu sinne mettään nyt puita istuttaa, tapasi isäukko sanoa”, sanoo Juhani Ylä-Tulijoki. “Kyllä mettän pitää pysyä mettänä. Jos sinne aukkoja tehtiin, niin pienaukkoja vaan ja yläharvennusmenetelmällä sitä metsää sitten hoidettiin. Ei isää kiinnostanut istutukset, eikä kiinnosta minuakaan”, Ylä-Tulijoki naurahtaa.

Jos metsä vaatii avohakkuun, Ylä-Tulijoki tekee sen. Aikanaan kuitenkin avohakkuun tuomat uudistuskustannukset ja taimien hoitamisen vaiva veivät suurimman innon avohakkuiden toteuttamiselta. Keväällä 2016 Ylä-Tulijoki löysi verkosta Arvometsän ja jatkuvan kasvatuksen hakkuumenetelmän ja tilasi Arvometsältä metsänhoitosuunnitelman.

“Se oli kesän kuumin päivä, yli kolmekymmentä astetta lämmintä, kun Arvometsältä tultiin arvioimaan tilaa. Siellä mies vaan juoksi pitkin mettiä! Hän halusi tarkasti katsoa kaiken hoitosuunnitelmaa varten ja varmistaa, että sateliittikuvien tiedot pitävät paikkansa”, Ylä-Tulijoki muistelee.

Arvometsän johdolla jännitys karisi

Ylä-Tulijoen metsissä on tavattu paljon liito-oravaa, mikä on ajoittain asettanut haasteita metsänhoidolle. Myös Arvometsältä tilatussa jatkuvapeitteisen kasvatuksen hakkuussa oli otettava huomioon liito-oravan asuinalue.

“Arvometsältä hoidettiin aivan älyttömän mallikkaasti hakkuusuunnitelmat. Minun ei tarvinnut jahkata suuntaan eikä toiseen, vaan kaikki viranomaispuolen asiat hoituivat Arvometsän toimesta. Sain sitten raportit katsottavakseni”, sanoo Ylä-Tulijoki.

Hakkuun aloitus jännitti niin metsänomistajaa kuin varsinaisen hakkuun hoitanutta konekuskiakin, mutta Arvometsän asiantuntijan ohjeistuksella epäilykset kuitenkin kaikkosivat. Konekuski ehti olla pari päivää työn touhussa, kun jo kehui, että kyllä tässä poimintahakkuussa ihan selvä järki on.

 ”Olin todella tyytyväinen hakkuujälkeen”, Ylä-Tulijoki sanoo.

Isän jalanjäljissä kuusitukit tuotoksi

Metsänomistajan etu on tuottaa mahdollisimman paljon tukkipuuta metsässään, sillä siitä maksetaan noin kolminkertainen hinta kuitupuuhun verrattuna. Ennen yhteistyötä Arvometsän kanssa Ylä-Tulijoki oli saanut olla hakkuissa tarkkana tukkisaannon kanssa. Aiemmin haasteena olivat erityisesti vanhat juurtuneet toimintamallit, joista monien hakkuukuskien on vaikea luopua.

Liito-oravametsa-ylaharvennus-vasemmalla-kulku-ja-saastokaytava-kuvassa-oikealla-puolella-1024x576.jpg

“Pitäisi saada mahdollisimman paljon tukkia, mutta toisaalta kuitupuuta tarvitsevat ostajat haluavat hakata tarpeisiinsa myös kuitupuuta. Moni konekuski jää siinä vähän puun ja kuoren väliin”, Ylä-Tulijoki toteaa.

Kun pelissä on merkityksellinen sukutila ja isot tuotot, luottamus metsäpalveluntarjoajaan kasvaa merkittäväksi tekijäksi. Arvometsän kanssa toimiessa Ylä-Tulijoki sanoo arvostaneensa hyvän suunnittelutyön ja kuskin perehdyttämisen lisäksi kaupantekoa, jossa välittäjän etu on myös asiakkaan etu.

Muiden ostajaehdokkaiden empiessä summaa uudella hakkuumenetelmällä tuotetulle puulle, ymmärsi yksi heistä tarjota Ylä-Tulijoelle kysytyistä kuusitukeista hyvän hinnan. Poimintahakkuissa tukkipuun osuus on suurempi ja poistettavat puut isompia kuin alaharvennuksessa. Puuta saadaan korjattua kustannustehokkaammin ja niistä omistaja saa paremman hinnan kuin perinteisessä harvennushakkuussa.

“Minä saan tuloni metsästä ja niin saa jälkipolvikin”, Ylä-tulijoki summaa.

 Ja varmasti saakin, kun isäukon oppeja jälleen seurataan.

  • Jatkuvan kasvatuksen menetelmä sallittiin hakkuumenetelmänä vuonna 2014 pitkän työtaistelun tuloksena. Arvometsä niittää tietä luonnonmukaiselle metsänhoidolle vaihtoehtona pitkään alalla vallinneelle avohakkuulle. Lue täältä aiheesta tarkemmin.
  • Haluatko oppia lisää jatkuvapeitteisen kasvatuksen hyödyistä? Tehdään yhdessä hoitosuunnitelma metsäsi tuottavuuden maksimoimiseksi ja luonnonvaraisuuden suojaamiseksi nyt ja tulevaisuudessa.